Workouters-bloggen

- Allt om träning, kost och hälsa!


Magen i topptrim

    2012-05-07 21:51

Magen är för många det största problemet när det gäller sommarformen. Det är oftast nedre magen som är besvärligast eftersom fettet verkar bita sig fast in i det sista. Detta har en naturlig förklaring: Speciellt kvinnor har svårt att få bort fett från buken eftersom fettet uppfyller funktionen att skydda inre viktiga organ. Det går, men det är svårt att ta fram magrutorna. Man ska också komma ihåg att det är genetiskt, så vissa har svårare än andra. 

Kost
Kosten är A och O när man vill slipa fram magrutorna. Uttrycket "the abs are made in the kitchen" är verkligen sant! Alla människor har en sixpack men skillnaden är bara om den gömmer sig under ett fettlager eller inte. Om vi först tänker på kosten så ska man som tidigare sagt äta mindre kcal än man gör av med för att gå ner i fett%. Detta gör man bäst genom att utesluta allt socker och vitt mjöl. För att få fram en sixpack är man också ofta tvungen att skära ner på andra kolhydrater t.ex från ris, pasta, potatis och bröd (om man inte tränar som en galning för att kompensera). Proteinintaget vill man öka för att bevara så mycket muskelmassa som möjligt under viktnedgången. För att få fram magrutorna gäller alltså samma regel som för en deff.

Träning
Ju större muskler man har i magområdet desto snabbare kommer de förstås att träda fram under deffen, så all form av magträning hjälper såklart magrutorna på vägen.  Man får dock inte glömma den djupa magmuskulaturen! Magen består av många olika lager muskler. En del går uppifrån ner, andra från utsidan-snett inåt, insidan - snett utåt och tvärs över magen. Den inre djupa magmuskulaturen är, enligt mig, den absolut viktigaste för att få en bra form på magen och en bra hållning! Detta kommer också att minska ryggproblem och skador i framtiden. Läs mera om muskelkorsettet HÄR och HÄR!

Konditionsträning bör man också ta in i schemat när man vill få fram sina rutor. Promenader, löpning, cykling, intervallträning och allt som får igång pumpen är ypperlig träning för att öka fettförbränningen. 

Smalare midja
Det är många som undrar hur man får en smal midja. Det är till största delen genetiskt, men man kan också påverka midjans utseende med rätt sorts träning. Här kommer mina tips för en smalare midja:
  •  Bygg upp muskelmassan på rumpa och höft så kan det ge intrycket av en smalare midja. Ta en titt på inläggen: Träna övre delen av rumpan och Hemmaträning för rumpan för att få ideér på övningar.
  • Träna axlar och övre rygg för att få en mera V-formad figur.
  • M. obliquus externus är den muskel som kan få magen att se bredare ut. Jag rekommenderar inte att lämna bort träningen för denna muskel helt (mycket svårt dessutom eftersom den kommer med i nästan all magmuskelträning vi gör), men om man tycker sig ha för bred midja kan man vara försiktig med alltför tunga och isolerade övningar för denna muskel.

Speciellt sprinters och häcklöpare brukar ha en tendens att bygga breda magar

Här är några tidigare inlägg där ni kan få tips på magövningar:
 Lycka till i jakten på er sixpack!


« Gå tillbaka till alla blogginlägg

...eller lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Innehåll:

Kontrollfråga:
Vad är åtta plus två?




Inga kommentarer



Inte medlem på Workouters ännu?
» Klicka här för att registrera dig!

Är du en personlig tränare?
» Registrera dig då här som PT!

 
Annonser