Workouters-bloggen

- Allt om träning, kost och hälsa!


Svar på frågestunden

    2012-05-02 20:13

1. Jag skulle vilja ha dina tips för att få fram konturer & rutor på magen för tjejer!? Kost, träningsövningar och kondition?

Alla har en sixpack, alla har muskler, skillnaden är bara om de täcks av ett fettlager eller inte. Om man styrketränar och bygger muskler kommer förstås konturerna att träda fram i ett tidigare skede under en deff än om man inte har så stora muskler under, så absolut ska man styrketräna. Men det som verkligen ger resultat är kosten. Kosten är, enligt mig, den absolut viktigaste för att få fram magrutorna. "The abs are made in the kitchen!" För att gå ner i fett% måste man äta mindre kcal än vad man förbrukar, men samtidigt rekommenderas man öka proteinet för att inte tappa så mycket i muskelmassa. Det är en svår balansgång som kräver en hel del tid och energi. Om ni vill ha ideér angående kosten kan ni ju titta på mitt deffprogram jag kör just nu. För att få fram konturerna rekommenderar jag både styrketräning och kondition. Jag kör morgonpromenader, intervallträning och tung styrketräning för att få detta att lyckas. Ett inlägg om hur man får magen i topptrim är på kommande!

2. Hej Sara! Jag har precis hittat hit till din blogg. Gillar den verkligen! Jag har tränat i hela mitt liv och har alltid haft lite svårt att acceptera min kropp. Under några år var jag alldeles för smal, men nu är jag frisk och har massor av muskler på kroppen. Min vardagsträning är främst Friskis-jympa, de tyngsta passen ungefär varannan dag. Mitt mål nu är att känna mig fin och hälsosam. Jag äter bra, aldrig något processat och är medveten. Jag tycker att jag tränar och äter bättre än de flesta bland mina vänner, men ändå som lyckas jag inte gå ned mina fettkilon som känns som att de är i vägen för min träning. Jag längtar efter att snöra på mig mina springskor och känna mig lika lätt som stark. Har du några tips?

Oftast när man inte får resultat synkar inte kosten och motionen. Man tror kanske att man äter mindre än vad man gör. Har du ett stillasittande jobb där du inte rör på dej mycket under dagen är motionen och kosten ännu viktigare. Småätande under dagen är också en stor bov när man inte går ner i fett%. Se också till att få tillräckligt med sömn så att kroppen återhämtar sig ordentligt efter träningspassen. Det är lite svårt att säga utgående från en text exakt var felet ligger, men några förslag till vad man kan tänka på iaf. En annan viktig sak att tänka på är: Kvinnor måste inte och ska inte gå ner alla fettkilon pga den mycket komplicerade hormoncykeln. För att fungera måste vi ha lite fett på våra kroppar. Man måste komma ihåg att de fitnessmodeller man ser i tidningarna är i topptrim, deffade och hårda bara under en kort period, inte året om. De har också en offseason.


3. Hej! jag undrar en sån sak, att hur viktigt är det att äta snabba kolhydrater direkt efter ett träningspass? Kan man skippa dem och gå direkt till proteinet istället?

För mig är de snabba kolhydraterna viktiga eftersom min kropp verkligen är i ett kritiskt skede efter träning. Trött, hängig, tomma glykogenlager osv. Det var någon som kommenderade tidigare att vissa studier menar att de snabba kolhydraterna inte behövs. Jag har inte själv läst något liknande, så kan inte uttala mig exakt hur viktiga de är, men jag håller fortfarande fast vid att snabba kolhydrater och protein borde ätas efter träning.

4. Vill ha lite synpunkter.. Du är ju rätt ung :) och till ungdomens glada dagar hör ju en hel del festligheter. Själv tycker jag det är otroligt jobbigt att gå ut på krog eftersom man blir bakis dagen efter, inte kan träna, och det känns liksom extra mycket av när man tränar tungt. Hur förhåller du dig till partajandet?

Jag älskar att gå ut och dansa! Nu när jag är i Stockholm passar jag på att gå ut nästan varje helg, MEN...jag dricker ingen alkohol. Jag har lika roligt som alla andra kan jag lova! Jag mår alltid bra dagen efter (om jag inte varit uppe hela natten förstås), har haft det jätte kul + att jag avklarat ett 3 timmars träningspass på dansgolvet!:)


5. Hej. Jag har förstått att du varit aktiv inom friidrott. När slutade du med det? Vilka grenar sysslade du med? Du jobbar bra och är imponerande överlag! Fortsätt fortsätta!
Hej. Jag slutade träna friidrott för ca. ett år sedan och slutade tävla för fem år sedan. Varför jag fortsatte träna så länge efter tävlandet var väl för att jag tänkte göra en hejdundrande comeback, men av olika orsaker har det aldrig blivit av. Min huvudgren var 100 meter häck, men jag hoppade också längd samt sprang 100 meter vid sidan om. 


6. Hej! Jag är en 23-årig tjej som i princip har tränat mer eller mindre hela livet men nu hade jag tänkt ta en slutspurt i träningen inför sommaren. Vill koncentrera mig främst på fettförbränningen och så på rumpan (man vill ju att den ska se bra ut i bikinin =)) men skulle gärna ta emot lite tips på hur jag borde äta och träna? Tack på förhand för svar och för en inspirerande blogg! =)

Hur du ska äta beror helt på hur du vill träna, eller tvärtom. Jag vet ju inte hur ofta du är van att träna, men minst 3 ggr/vecka tycker jag man borde röra på sig för att må bra. I inlägget om deffen finns många bra tips för hur man kan lägga upp både kosten och träningen så kika in där. Överlag tycker jag att man ska träna både styrketräning och kondition i de former man tycker är roligt. Skär ner på sötsaker, bullar och vitt bröd (och kolhydrater överlag om man vill vara striktare) och öka proteinintaget. Styrketräna med tunga vikter för att hålla muskelmassan i skick. Sätt fokus på rumpan om du vill behålla ditt put!;)

7. Najs! dehe ha ja vänta på :D
Ja undrar som så, att mina ben är o ha vari länge ganska stora. För ett år sen ungefär så slopa ja rökningen och börja fara på länk. november 2011 börja jag fara på gym, och för 2 mån sen började jag dra ner på pasta, ris och potatis. Nu tänkte jag börja följa dina deff-planer kostmässigt :) Well till saken; jag vill minska volymen på mina ben och armar, magpartiet är helt ok. Jag är inte så intresserad av att bygga muskler etc, bara för formgivnings skull. Vad ska jag göra? Springa, spinning, ledda timmar, inga muskler alls..? Guide me! :) Som pepp i gengäld kan jag säga att du är min största inspiration. Tack för dig!


Okej, inget muskelbyggande, utan endast slankare och tajtare. Om jag var du skulle jag då satsa mycket på konditionsträningen. Pass som bygger större lår är t.ex bodypump och spinning (själv tycker jag dom är toppen), men om du är rädd för det skulle jag hellre välja något annat pass. Jag är själv ett stort fan av Body attack!:) Sedan är ju alltid promenader och löprundor toppen! Men trots att du inte vill bygga muskler skulle det nog vara bra att träna styrka minst 1 gång/veckan. Bara för att upprätthålla den muskelstyrka och -massa du redan har! Tack för den fina komplimangen!


8. Hur träffades du och din pojkvän? Är det inte jobbigt att ha ett långdistans förhållande? Vad/hur gör ni för att klara av det? Har du planer på att flytta till Italien efter studierna, eller hoppas du på att han söker sig hemåt igen? Har du alltid velat bli fysioterapeut, eller har du tänkt på något annat yrke någon gång?

Kul med en annorlunda fråga för en gångs skull! Jag och min pojkvän Jonas träffades via en god vän som gick i samma gymnasium som mej och spelade i samma fotbollslag som Jonas.

Det är väldigt jobbigt med distans och jag rekommenderar det inte åt någon. De första två åren gick väldigt bra, men vi är inne på vårt tredje år nu och det börjar kännas alldeles för länge! Om jag ska säga något positivt med distansförhållande så är det att man (nästan)aldrig tröttnar på varandra. Man är nyförälskad varje gång man träffas och man tar verkligen vara på de få stunder man får tillsammans.
Hemligheten bakom ett distansförhållande är (förutom äkta kärlek), skyhöga telefonräkningar, skype varje kväll och dyra flygresor!:)
När jag är färdig med mina studier i december blir det absolut en flytt till Italien, eller dit han då befinner sig. Nej, jag hoppas inte att han söker sig hemåt. Nu är det min tur att fara ut och resa!:)
Ja, jag har länge velat bli fysioterapeut. Det är ett toppenyrke där jag får jobba med sådant jag är intresserad av. På senare tid har jag dock börjat fundera mer och mer på att bli personlig tränare, men fysioterapeut är ett ypperligt yrke att ha i bakgrunden.


9. Tips på att få mindre överarmar, tack! :) Jag är inte ute efter stora biffiga muskler, utan skulle vilja få bort lite "gäddhäng".

Enda botemedlet jag har åt dej då är att äta rätt och motionera aktivt. Åter igen kommer denna mening som jag snart hatar: Det gäller att äta mindre kcal än vad du gör av med för att bli kvitt det extra fettet på armarna. Lättaste vägen är att skära ner på socker, vitt bröd och allt det onyttiga. Om det inte räcker med det bör du fundera på att skära ner på de övriga kolhydraterna också. Ät bra fetter, men överdriv inte med konsumtionen. Öka gärna proteinerna något för att behålla muskelmassa. Promenera, löp eller träna det du tycker är roligt. Kom också ihåg vardagsmotionen; ta trappor, stig av en hållplats tidigare, gå istället för att ta bussen mm. Lycka till!


10. Hejsan! Jag har precis hittat till din blogg och jag är jätteimponerad. Jag är en 39- årig 3 barns mamma. Barnen är 7, 6, och 4 år. Jag har alltid tränat något i mitt liv men aldrig hållet fast vid något en längre tid. I höstas sprang jag ett maraton i Italien och jag är nöjd med min sluttid på 4.32 h. Men jag fick en skada i foten och springer inte just nu pga det. Jag simmar ett par ggr i veckan sitter på motionscykel hemma och jag försöker få till lite styrka hemma i vardagsrummet. Jag har bara några få handlar men gör det bästa jag kan med det. Men min undran är; hur ska jag äta ? Jag tränar vid 4.30- tiden på morgonen. Den tiden jag har är då. Du pratar om gainer efter styrka. Måste jag ta det eller duger frukost bra? Måste jag ta extra proteinshake under dagen om jag vill att mina muskler ska växa lite. Äter inte så mycket kolhydrater som det är. Vilket proteinpulver ska jag välja? Hur ställer du dig till Raw food dieten? Ha det underbart,
Mia


Om du har tid att laga riktig mat efter en träning är det toppen. Protein och gainers är inget måste, men de underlättar om man har en stressig vardag och inte hinner få i sig all energi genom riktig mat. Om du ändå vill ha ett proteinpulver kan jag rekommendera Whey 80, Star nutrition från Gymgrossisten/Fitnesstukku. Gott och bra!

Alla dieter har sina goda sidor, men också sådana som är mindre bra. Det är sunt att tänka att man äter ekologisk och färskt, men att bara äta kall mat och inga mjölkprodukter. Njae, jag tror inte det. Skulle inte passa mej iaf. Detta innebär ju att man inte ska äta kött, fisk eller kyckling heller, och det tycker jag att människan behöver. 
Tack detsamma Mia!

Tack för era frågor och fina kommentarer! Mera svar är på kommande!


« Gå tillbaka till alla blogginlägg

...eller lägg till en kommentar

Namn:

Email:

Innehåll:

Kontrollfråga:
Vad är åtta plus två?




Inga kommentarer



Inte medlem på Workouters ännu?
» Klicka här för att registrera dig!

Är du en personlig tränare?
» Registrera dig då här som PT!

 
Annonser